‘Eindelijk gaan we met een Dev Ops teamstructuur werken.’ Natuurlijk kan ik alleen maar toejuichen dat je investeert in een intensieve samenwerking tussen Development en Operations. Desondanks stel ik je wel meteen de volgende kritische vraag: hoe borg je dat DevOps daadwerkelijk de verbeteringen en IT-resultaten brengt waar je zo op hoopt? In mijn optiek wordt het pas echt succesvol als je deze stap eerst toepast.
Het is overduidelijk dat je de efficiëntie en snelheid van je releases wilt verhogen en de time-to-market wilt verkorten. Anders had je inmiddels al weggeklikt. DevOps integreren is doorgaans een uitstekend plan: in de steeds veranderende wereld van IT is het belangrijk om wendbaar te zijn en snel te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Met DevOps combineer je development en operations in één geïntegreerd team, waardoor er een naadloze samenwerking ontstaat tussen de verschillende fasen van de software-levenscyclus. Door samen te werken aan één gemeenschappelijk doel, is de kans groot dat jouw IT-resultaten maximaal inspelen op zowel klantbehoeften als businessdoelen.
Ik zou het bijna iedereen aanraden. Met nadruk op bijna. DevOps heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, maar staar je niet alleen blind op de succesverhalen van anderen. Stel jezelf de vraag: hoe past het binnen jouw organisatie? Beoordeel allereerst of jouw organisatie echt klaar is voor DevOps. De implementatie van DevOps brengt veranderingen met zich mee in processen, tools en de cultuur van jouw organisatie. Het is belangrijk om eerst een cultuur te creëren waarin samenwerking, communicatie en verantwoordelijkheid centraal staan.
Leuk, maar hoe bereik ik dat dan? Mijn suggestie: maak eerst eens een onderverdeling tussen IT-Change en IT-Run teams zoals het nu werkt binnen het bedrijf. Hoe dicht op of veraf van elkaar zitten die teams, medewerkers en professionals nu door het gehele IT-landschap? Met welke systemen en leveranciers werk je en hoe sluiten deze aan op Change en Run IT-werkzaamheden?
DevOps, IT-Change en IT-Run zijn allemaal termen die te maken hebben met de manier waarop je jouw software en IT-landschap beheert. Hoewel ze gerelateerd zijn, hebben ze wel elk een andere focus en een ander doel.
Een IT-change team voert werkzaamheden uit die zijn gerelateerd aan het implementeren van wijzigingen in de IT-infrastructuur van een organisatie. Dit omvat onder andere het beoordelen van de impact van voorgestelde wijzigingen, het plannen en coördineren van de implementatie en het testen van de nieuwe systemen of applicaties voordat deze in productie worden genomen. Het Change team is verantwoordelijk voor het verbeteren van het IT-landschap van een organisatie en het zorgen voor een naadloze overgang tijdens veranderingen.
Aan de andere kant is een IT-Run team verantwoordelijk voor het operationeel houden van de bestaande IT-systemen en -applicaties. Denk aan het monitoren, upgraden en onderhouden van de systemen, het oplossen van problemen en het implementeren van patches en updates om de stabiliteit en security te waarborgen.
Voordat je dus van niks naar DevOps gaat: DevOps is er in de basis op gericht om de samenwerking tussen deze twee teams te verbeteren. Wanneer IT-Run en IT-Change samenwerken, kunnen er conflicten ontstaan tussen het implementeren van nieuwe features en het behouden van stabiliteit en betrouwbaarheid van de huidige systemen. DevOps lost dit probleem op door de verantwoordelijkheid voor het gehele proces te verdelen over één team, dat gezamenlijk verantwoordelijk is voor zowel het bouwen als het draaiende houden van de systemen. De scheiding tussen IT-change en IT-run teams blijft daarbij intact.
Door duidelijke afspraken te maken over wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe deze worden uitgevoerd, werk je het meest efficiënt. Teams blijven zich specialiseren in hun eigen vakgebied, waardoor de kwaliteit van jouw IT-resultaten wordt verhoogd. After all, is dat wat je uiteindelijk wilt.
Echter gehele IT-processen en systemen vereisen wellicht meerdere DevOps teams en hoe werkt de verantwoordelijkheid dan? Kijk ook hier altijd naar het landschap en de beheersbare inrichting op integrale Change en Run IT.
In mijn beleving start het echte succes met inzicht. Inzicht in waar je met jouw organisatie naartoe wilt of inzicht in waarom DevOps nog niet resulteert in de successen waar je zo op hoopt. Dat inzicht kan vaak al komen door de juiste vragen te stellen. Vanuit de expertises in ons Bolt Brein weten wij vaak precies te achterhalen waar de schoen wringt. Zonder meteen ergens aan vast te zitten, leggen wij die vragen aan jou voor. Zet jouw uitdaging uiteen in mail naar roel@boltit.nl, dan kom ik er bij jou op terug.
Roel Joosten is Bolt it vanuit één overtuiging gestart: je kunt alleen excelleren, als je de beste inzichten met elkaar verbindt. Eerder werkte hij als CTO voor RNHB en als programma manager voor DLL, Rabobank en Interpolis. Hij was betrokken bij de transformatie van deze organisaties naar technologie gedreven platforms.
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.