Business en IT zijn veel afhankelijker van elkaar dan we beseffen. Gek of op z'n minst opmerkelijk dus, om te constateren dat IT-afdelingen meestal pas worden betrokken als alle mooie plannen tot uitvoer moeten worden gebracht. Mijn eigen ervaring leert: organisaties waar een CTO of IT-manager meewerkt aan het jaarplan, behalen hun doelstellingen vrijwel altijd zonder uitloop in tijd of kosten. Lastig om business en IT op elkaar uit te lijnen, is het niet. Wel vraagt het om een andere werkwijze.
Cruciaal om te beseffen is dat we in een digitale wereld leven waarin technologie bepalend is voor de service of het product dat je levert. Technologie biedt ons gigantische mooie kansen om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten, nieuwe proposities snel op de markt te brengen, processen voor zowel jezelf als de klant efficiënter in te richten en kosten te reduceren terwijl je betere service levert. Daarbij doet het er niet toe of je actief bent in het B2B of B2C segment. Elk doel dat je wilt realiseren, raakt tegenwoordig IT. Wie vooruit wil, investeert dus ook in IT.
Misschien kan ik daar beter van maken: wie vooruit wil, investeert in nauwe samenwerking met IT. Je kunt gebruikmaken van de meest geavanceerde systemen en software: wat je eigenlijk wilt, is weten of deze systemen de dagelijkse operatie maximaal ondersteunen bij het behalen van je doelstellingen. Net zo goed wil je op voorhand achterhalen of jouw IT-team wel in staat is om – met de mensen en middelen die ze tot hun beschikking hebben – alle doelstellingen uit het jaarplan te realiseren.
Juist dit is exact de reden waarom we organisaties vanuit Bolt it empoweren om hun CTO of IT-managers te betrekken bij het maken van hun jaarplan. Om hun IT-roadmap en IT-architectuur direct naast het jaarplan te leggen en daarbij een dynamiek van enerzijds goede input, anderzijds nog betere outcome te creëren. Ook andere relevante stakeholders uit de business zijn wat ons betreft direct betrokken. Ketendenken, noemen we dat. Inzien dat alles in je bedrijf met elkaar is verbonden. Snappen dat een IT-landschap ook een ecosysteem is waar je niet zomaar even een nieuw systeem tussen plakt, zonder dat het andere systemen raakt.
We ervaren dat klanten met deze aanpak vanaf de basis betere IT-resultaten opleveren. Zij kunnen direct toetsen of de ambities die zij als bedrijf hebben - binnen de kaders van tijd en kosten - realistisch zijn. Het biedt veel meer inzicht in welke investeringen er moeten worden gemaakt, of een plan met huidige systemen of nieuwe software gerealiseerd kan worden en welke tijdslijnen er aan het doorvoeren van IT-changes verbonden zijn. Er wordt beter geprioriteerd, waarbij business en IT continu met elkaar schakelen over het zakelijk belang, de haalbaarheid en return on investment.
Organisaties die business en IT op elkaar uitlijnen, winnen in veel opzichten. Chaos, uitloop en verwarring, maken plaats voor overzicht, uitzicht en rust. Het is alsof je van adhoc bijsturen naar duurzaam besturen gaat, zowel aan de IT- als aan de business kant. Opeens kun je wel binnen een jaar live met een systeem dat werkt, dat doet wat het volgens het jaarplan moet doen. Vaak zien we zelfs dat de IT-kosten onderaan de streep juist dalen. Efficiëntere processen en beter doordachte keuzes leiden tot minder uitloop in kosten en verdienen zichzelf uiteindelijk ook terug. Verbinding is daarin het magische woord. Projectmanagementmethodieken zijn vaak tools om daar te komen.
Hoe simpel het ook klinkt: allignment tussen business en IT vergt zeker wat van de manier waarop je een organisatie inricht. Het vraagt om commitment, om het je eigen maken van een aanpak, om vertrouwen, gelijkwaardigheid en goede communicatie. Laat je vooral niet tegenhouden als je een groot bedrijf bestuurt, een complex IT-landschap met veel legacy hebt, of als je net meerdere overnames achter de rug hebt. Juist hier is verbinding de route om resultaten met de snelheid van een start-up op te leveren. Geldt dat ook voor jouw organisatie? Jazeker, daar zijn we van overtuigd. We helpen je graag.
Ivo Knottnerus is co-founder van Bolt it en werkte jarenlang als CEO voor middelgrote bedrijven en scale-ups. Samen met zijn teams transformeerde hij onder andere RNHB en Freo tot marktleidende partijen en toonaangevende, technologiegedreven platforms.
This website uses cookies and collects information about the use of the website to analyze it and to ensure that you see relevant information and advertisements. By clicking on agree here, you agree to the use of cookies and the collection of information based on them by us and by third parties.